ПОСЛЕ ПРОТЕСТА И ПРОЗИВКЕ РЕАГОВАЛИ НАДЛЕЖНИ
26.09.2013




Захваљујући иницијативи председника Градске општине Палилула Бобана Џунића, градоначелника Ниша проф.др Зорана Перишића и родитеља учесника протеста, који је пре три дана организовао Савет родитеља основне школе “Бранко Миљковић“ у Нишу, застој око почетка радова на реконструкцији девет учионица у овој образовној установи, биће убрзо отклоњен. Око хиљаду ученика, који похађају ову образовну установу, већ следеће школске године добиће боље услове за рад.

Ана Мирич Челебић, начелница Сектора за инвестиције у инфраструктурне пројекте, Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе, која је са сарадницима овим поводом боравила у Нишу,  након разговора са челницима града и општине Палилиула и увида у постојеће стање објекта, најавила је убрзану активност надлежних служби на комплетирању пројектне документације, њене верификације код Европске инвестиционе банке и расписивање тендера како би радови могли да почну. У оперативним договорима даљих инвестиционих активности учествовали су Ненад Гашевић, члан Градског већа и Бранислав Јовановић, извршни директор Дирекције за изградњу града Ниша.

Према првим предрачунима за доградњу школе било је потребно 110 милиона динара. Министарство за регионални развој и локалну самоуправу за ову намену определило је 25 милиона динара, док ће из градске касе додатно бити издвојено око 30 милиона динара.

Целокупни пројекат је по речима Мирослава Станића, директора школе „Бранко Миљковић“ у Нишу могао да се оствари расположивим средствима али је неко дуплирао вредност радова у тендерском поступку, тако да је рађен нови пројекат и додатна истраживања земљишта, што је успорилу инвестицију. Проблем је добио шире размере пре годину дана, након почетка школске 2012/2013 године, када је грађевинска инспекција наложила ОШ “Бранко Миљковић” да затвори и стави ван употребе девет учионица склоних паду, јер боравак у њима представља потенцијалну опасност за ђаке. Грађевинска инспекција је прегледом учионица закључила да оне, због старости, могу сваког тренутка да се сруше и да не би било пожељно да се настава одржава у њима. Такође је наложено, да се учионице или реновирају или да се дограде нове јер старе не могу више да се користе. Ради се о девет учионица које су монтажне, подигнуте су у старом делу школе још 1965.године. Због измена у плановима за доградњу нових уместо старих учионица пројекат је претрпео измене. Стало се код расписивања тендера и избора извођача радова. (текст и фотографије ЕКОполис мрежа, Д.Видојковић)